Kategorie

 
 

Wybrane Artykuły

 
 

Reklama

 
 

Partnerzy serwisu

Kitchen furniture fitting
Transport Anglia

 
Strona główna Programy Artykuły Forum Reklama O nas Kontakt  
Urządzenia AGD : pralki, zmywarki, kuchenki, lodówki, okapy

Okapy kuchenne

Rodzaje okapów i pochłaniaczy kuchennych

 

Okap kuchenny to jedno z podstawowych urządzeń, jakie znajdują się na wyposażeniu współczesnej kuchni. Jego zastosowanie to przede wszystkim wentylacja pomieszczenia a szczególnie przestrzeni nad kuchenką, gdzie podczas pracy gromadzi się gorące powietrze oraz para wodna. Okapy kuchenne można podzielić na kilka różnych sposobów. Ze względu na:

Konstrukcje pochłaniacza


Okapy uniwersalne - najpopularniejsze rozwiązanie oferujące możliwość umieszczenia bezpośrednio pod szafką lub samodzielnie na ścianie.

Pochłaniacz kuchenny uniwersalny

Okapy pod szawkowe - przeznaczone pod zabudowę, spotykane w trzech wersjach, modułowej na stałe zabudowanej w specjalnej szafce nieposiadające ruchomych elementów. Szufladowej, gdzie wewnętrzna część urządzenia pozostaje w specjalnie skonstruowanej szafce, a na zewnątrz jest widoczna tylko wysuwana szuflada. Trzecia wersja to tak zwane okapy uchylne również zamontowane w specjalnej szafce tym razem zintegrowane z panelem frontowym szafki, który po częściowym otwarciu rozpoczyna pracę urządzenia.

Pochłaniacz pod zabudowę uchylny Pochłaniacz pod zabudowę szufladowy

Okapy kominowe - jest to rodzaj okapu przeznaczony do zawieszania na ścianie bez możliwości zabudowy, jego konstrukcja składa się z dwóch części: zasysającej, oraz komina, w którym umieszczony jest silnik napędzający urządzenie oraz opcjonalnie rura odprowadzająca zasysane powietrze do otworu wentylacyjnego.

Okap kominowy

Okapy wyspowe - jest to podobnie jak wersja kominowa okap skonstruowany do niezależnego zawieszenia tym razem jednak nie na ścianie lecz nad wyspową zabudową kuchenki. Zastosowanie tego typu rozwiązania wymaga wcześniejszego przygotowania ujścia wentylacyjnego w miejscu zawieszenia.

Okap wyspowy

Rozmiar pochłaniacza

Typowe szerokości okapów to 60 cm i 90 cm dopasowane do standardowych rozmiarów kuchenek oraz płyt grzewczych.

Wydajność pracy

Jest to jeden z ważniejszych parametrów, jakim należy kierować się przy wyborze okapu. Określa ilość przefiltrowanego powietrza podawaną w metrach sześciennych na godzinę, mierzoną w dwóch trybach, zamkniętym i otwartym. Tryb zamknięty to taki, w którym pochłaniacz filtruje powietrze wewnątrz pomieszczenia. Tryb otwarty to taki, gdy wyciąg podłączony jest do przewodu wentylacyjnego odprowadzając powietrze na zewnątrz domu.

Rodzaje filtrów


Metalowe - są to filtry stosowane we wszystkich okapach, pod postacią gęstej siatki absorbujące przede wszystkim tłuszcz. Samodzielnie nie wystarczają na odpowiednie oczyszczenie powietrza polecane przy wersji odprowadzającej powietrze na zewnątrz.

Węglowe - jeden z popularniejszych rodzajów filtrów pochłaniających. Pochłaniają między innymi zapach powstający podczas gotowania. Przeznaczone do pracy w obiegu zamkniętym. Powinny być regularnie wymieniane, ponieważ po czasie nasycają się oraz tracą swoje właściwości.

Podobne artykuły

Zawiasy stosowane w meblach kuchennych.

Rodzaje blatów kuchennych.

Oświetlenie stosowane w meblach kuchennych.

Kosze cargo stosowane w meblach kuchennych.

Szuflady stosowane w meblach kuchennych.

Fronty jakie można zamontować w meblach kuchennych.

Zlewozmywaki kuchenne.

Zmywarka w kuchni

 
 

Polecamy

 
 

Strona główna   |   Artykuły   |   Forum   |   Sklep   |   Reklama   |   Kontakt

Copyright (c) 2007 Meble-porady.pl